NAPOMENA

Dalmatinska peka zahtjeva puno vremena i pripreme, tako da ukoliko se odlučite za peku, kontaktirajte nas dan ranije na mobitel +385917527156 ili telefon 022/570/657. Također je moguće kontaktiranje i preko kontakt forme. U poruci ili pozivu nam ostavite važne detalje – Broj osoba, vrste mesa, i ostale vaše zahtjeve.

 

Dalmatinska peka ili jelo ispod cripnje je dalmatinski način pripreme jela od svih vrsta mesa i ribe.

Danas u ponudi postoje razne električne peke, međutim prava priprema peke je u glinenoj posudi i priprema se na vatri od pravoga drva (kominu). Hrana se posloži u plitkoj posudi i zatim se poklopi željeznim zvonom za koje u Dalmaciji postoje razni nazivi: cripnja, čripnja, lopiž. Ispod peke se najčešće priprema meso, lignje ili hobotnica sa dodatkom raznog povrća (najčešće krumpir). Jela ispod peke spadaju u sam vrh gastronomske ponude dalmatinske kuhinje, možda sam malo subjektivan jer sam veliki obožavatelj pripremljenih jela ispod cripnje (ovaj izraz se često upotrebljava u raznim mjestima širom Dalmacije). Ovo je jednostavno za pripremu, samo treba uhvatiti „ruku“ za pravi omjer svih sastojaka…i uspjeh je zagarantiran. Ispod peke možemo pripremati sve vrste mesa, hobotnicu,ribu,lignje…

Riječ je o tradicionalnom i možda najkonkretnijem dalmatinskom jelu, koje naoko izgleda jednostavno za pripremu, ali potrebno je mnogo znanja i truda za postizanje željenog okusa. Svaka priča o peki zapravo kreće od drva. Mi čuvamo idealna suha drva za specijalitete pod pekom. Na otvorenoj vatri na ognjištu najprije se zagrije saće (poklopac peke), dok se ne razvije temperatura između 150 i 180 °C. Kada se prikupi dovoljno žara, pripremljeno i začinjeno meso s povrćem (crvenim lukom, češnjakom, mrkvom i mladim krumpirom) posloženo u niskoj posudi, pokrije se užarenim poklopcem, stavi se na ognjište, prekrije lugom i žarom. Nakon četrdesetak minuta potrebno je okrenuti meso te nastaviti s pečenjem još pola sata. No, nakon toga peka još nije gotova. Chef Milan Markoč tvrdi kako je za pravi okus potrebno još najmanje pola sata držati meso ispod saća bez žara zbog “izvlačenja”, jer se jelo pripremljeno ispod peke doslovno mora rastapati u ustima, drugim riječima – ne smije biti žilavo! Kod ovakvog načina pripreme, hrana se zapravo istovremeno peče i kuha u svojim sokovima, pa su aroma i miris uistinu posebni.

Restoran Santa-Marina nudi više vrste peka

  1. Janjetina
  2. Teletina
  3. Piletina
  4. Hobotnica
  5. MIX nekih od ovih

Cijena za svaku je 130kn po osobi (minimum 4 osobe).

Galeriju sliku možete pogledati ->OVDJE